Írd át a történeted.

"Az energia nem vész el, csak átalakul." Megújulásod négy szintje folyamatosan energiát cserél, egymásba alakul. A folyamatban lehetőség van: ha okosan gazdálkodsz az energiáddal, átírhatod a történeted.

4/17/20243 perc olvasás

Tizenkét fő erőforrásunk van. Úgy élnek bennünk, mint egy nagy család.

Fizikai szint: Birtoklás, Erőnlét, Megvalósítás.

Érzelmi szint: Kapcsolatok, Szenvedély, Támogatás.

Mentális szint: Megértés, Figyelem, Döntés.

Lelki szint: Elfogadás, Elkötelezettség, Értékteremtés.

Mindegyik rendelkezik valamilyen energiakészlettel. Az energia be- és kiáramlása, valamint a beáramló energia átalakítása és ebből a termelés valamilyen mértékben működik mindegyik családtagnál. Persze vannak kisebbek-nagyobbak. A gyermekek függenek a szülőktől, míg a nagyobbak igyekeznek saját lábra állni. A szülők számon tartják a felügyeletet és törődést igénylő gyerekeiket a tevékenységeikről, például a zsebpénzről:

Mit veszel át? Mit kell visszautasítanod? Mivé alakítod, amit kaptál? Hogyan használod fel, mennyire vagy hatékony? Hogyan tárolod amid marad és ha elfogyott, hogyan töltöd vissza? Hogyan termeled és hogyan adod ki vagy engeded át? Ezek lehetnek a zsebpénzzel való helyes gazdálkodás megtanulásához szükséges helyes kérdések.

A gyerekek fokozatosan megtanulnak felelősen gazdálkodni a rájuk bízott zsebpénzzel. Először kicsiben, tét nélkül, hogy aztán majd felnőve egészséges pénzügyi érzékkel szerezzenek önállóságot.

Ugyanígy, fokozatosan te is egészséges érzéket és önállóságot szerezhetsz azokon a területeken, ahol úgy érzed, hogy még gyermeki, felügyeletre és támogatásra szoruló szinten van egy-egy erőforrásod. Elég tét nélküli tanulási helyzetbe hoznod magad. Majd felteheted az alapvető kérdéseket és máris elindul az önállósuláshoz vezető tanulási folyamat.

A zsebpénz a Birtoklás erőforráshoz tartozik. A Birtoklás is egy gyermek,  aki a példában egy másik gyermek számára adott tanulási-fejlődési lehetőséget. Melyik lehet ez a gyerek? Például a Szenvedély vagy a Kapcsolat? Esetleg a Megértés

Ezek a minőségek bennünk élnek és megtanulják a többi erőforrással való jó kapcsolódást. Az eredmény, hogy önállósulnak és a működésük fenntartható lesz. Több értéket teremtenek, mint amennyi erőforrást felhasználnak. 

A valóság természetéhez hozzátartozik ez a rész-egész jelenség. Néha nagyobb rendszerek részeiként szerepet kapunk és tanulunk. A bennünk élő család egy céges közösség formájában jelenik meg a fizikai valóságban. A szülők a felsővezetők lesznek, a középvezetők az önálló nagykamaszok és a beosztottak a gyermek szerepében találják magukat. Te is megtalálhatod magad ebben a képben. Máskor ugyanez a felállás és nagyon hasonló helyzetek megjelennek az igazi családban és észrevétlenül - bennünk is.  

Mögötte a mintázat ugyanaz. A játékos tanulás élethelyzete. Arra irányul, hogy tanuld meg jól kezelni, amid van és alakíts ki kölcsönösen jó kapcsolatot minden erőforrásoddal.

Segítsd őket abban, hogy a következő kihívásaidhoz felnövekedve önállóan tudjanak értéket teremteni számodra és környezeted számára. Ehhez a szellemi felnőtté válási folyamathoz járul hozzá a Balance Energiamenedzsment rendszere.