Az energiamenedzsment

"Az élet egyik legnagyobb titka az, hogy a személyes energiákat

hogyan tudjuk átalakítani sikerré és boldogsággá."

- Albert Einstein -

ÍRD ÁT A TÖRTÉNETED

Balance-életérzés

Magas energiaszinttel élni olyan, mint dagálykor hajózni. Eltűnnek a zátonyok.

Energiagazdálkodásod ésszerűen működik. Van egy alap energiakészleted. A mindennapokban a beáramlás  és kiáramlás között a termelés adja az egyensúlyt és a lendületet

A kérdés: Mit veszel át hogyan alakítod át? Hogyan töltöd, tárolod? Hogyan használod fel, mennyire vagy hatékony? Hogyan termeled és hogyan adod vagy engeded át? Amit vizsgálunk ebből: Mindet. 

"Az energia nem vész el, csak átalakul." Megújulásod négy szintje folyamatosan energiát cserél, egymásba alakul. A legismertebb a megvalósítás: gondolatból tett, tettből anyagiak vagy kapcsolatok. Ebben lehetőség van: átírhatod a történeted.

Ügyfeleink megélése alapján tipikus változások: a lendület visszatérése, hatékony időbeosztás. Nyílt beszéd, érdekérvényesítés, egészséges kontroll és pozitív elszántság.

A szavakat tettek követik. Javulnak a kapcsolatok. Radikálisan csökken vagy megszűnik a fáradékonyság. Megfigyelhetjük a tetterőt és a pozitív lelki beállítódást, a lehetőségek jobb kihasználását és az ugrásszerű fejlődést.

A Balance® az átgondolt, megalapozott,

fenntartható FLOW élmény.

Amikor vonz a jövő erőtere

Helyzetkép

Energiaválság

Kevés aktuálisabb téma van manapság, mint az energiaválság. A kutatók 50 év óta tudnak arról, hogy az energiaforrások szűkülése által az ún. energialejtő korszakába léptünk. Ma viszont már mindannyian a saját bőrünkön érezzük a probléma súlyát. Ugyanakkor tévedés lenne azt gondolni, hogy csak a fosszilis energiahordozók magasba szökő áráról van szó. Az energiahiány más szinteken ugyanúgy megjelenik, a hétköznapjainkban.

A túlhajszoltság kultúrája

Balance® tréningeken és egyéni coachingokon egyaránt megjelenő probléma, hogy a részvevők egyáltalán nem – vagy csak ritkán érzik magukat a mindennapokban feltöltöttnek és kiegyensúlyozottnak. Annál jellemzőbb a kimerültség, a zaklatottság. Általános a sodródás, túlhajszoltság és mások elvárásainak megfelelés. Alacsony energiával a szenvedélyes alkotás helyett marad a pénz napi hajszolása. Nem jut idő az egészségre, mert sietni kell valahova. Nem jut figyelem pár jó szóra a szeretteikhez, de tökéletesen teljesítenek és törlesztenek másoknak.

Gyenge kapcsolódás

Mit tapasztaltunk még? Tömegjelenség a magány és a gyenge kapcsolódás másokhoz. Halogatjuk terveink megvalósítását, miközben órákat fecsérlünk el a telefonon és tévé előtt. Stresszelünk, “kibírjuk” cselekvés vagy elfogadás helyett, majd végül felesleges fogyasztással kompenzálunk. Csak néhány példa a csapnivaló energiagazdálkodásra. Ez az irány nem boldogító.

A szemlélet

Törvényszerűség

Az ügyfél úgy érzékeli, nincs energiája vagy valami visszafogja. Valójában az a kérdés, miért nincs? A hiányt a saját pazarló energiagazdálkodása okozza. Valójában nem az fáraszt el, amit megteszel, hanem amit nem. Illetve, ha túl sokat teszel és nem értékelik. Ez törvényszerű. Pedig a képlet egyszerű, biztosan te is tapasztaltad már: a helyes cselekvés feltölt.

Befektetői pozíció

Egyre értékesebb az energiánk, ezért egyre fontosabb, mit kezdünk vele. A legfőbb ideje, hogy elgondolkozzunk, hogyan gazdálkodunk a személyes energiánkkal. Az ügyfeleinkhez hasonlóan ráláthatsz, hogy befektetői pozícióban vagy: rajtad áll, a saját idődben mibe fekteted a figyelmedet, energiádat. A Balance® energiamenedzsment rendszerben támpontot kaphatsz az eddigi döntéseid felismeréséhez és az újratervezéshez.  A ma elvetett magok holnap kikelnek. 

Könnyedség

„Spórolj a luxusra, könnyeddé tesz” – üzenik a reklámok. Ugyan már! Az igazi luxus a könnyedség maga. Milyen kevés van ma belőle. Te mikor nem vagy könnyed? Hol vállalod túl magad? Hol nem adod meg a siker árát? A könnyedség nagyon is hozzáférhető - ha az erőforrásaidat időben, mértékkel használod. Így a vágyott életérzést nemcsak az álomautóban, menő cuccokban és egy egzotikus utazáson élheted át. Hanem a mindennapokban is, bármikor.

Az energiamenedzsment célja a könnyedség életérzésének elérése és természetessé válása. A könnyedség különös módon a feltétele és a jele annak, hogy az itt és mostban vagy. Miért fontos ez? Mert problémákat kezelni és örömöket átélni is csak a jelenben lehet. A Balance® a szembenézéshez tükröt, a felfedezéshez térképet ad. De hogyan?

Az eszköz

Két forrás találkozása

A Balance® Energiamenedzsment rendszer integrálszeméletet tálal közérthetően: az emberi kiteljesedés és flow modern tudományos eredményeiből és az emberiség ősi tudáskincséből arányosan merít. E két forrás közös metszéspontja az energia. Te is tapasztalhattad már, máshogy reagálsz ugyanarra a helyzetre kialvatlanul, éhesen, magányosan - mint kipihenten, jóllakottan, egy szeretetteli ölelés után.

A játékszabályok megváltoztatása

A reakciónkat meghatározza az energiaszintünk. Ha emelkedik az energiaszintünk, megváltozik, hogy mit látunk a valóságból. Olyan, mintha magasabb szintre vinne a lift. A dolgokat átértelmezzük, új színben látjuk. Így megváltoznak a lehetőségeink és a helyzetre adott válaszunk: a döntéseink, valamint a tetteink és végül az eredményeink. Közben változik a kisugárzásunk és a hatásunk az emberekre. Ez az energiamenedzsment szemléletének alapja.

A megújulás színterei

Négy szinten tudunk megújulni - fizikai, érzelmi-társas, mentális és lelki szinten. A szintenként három, összesen tizenkét energiagazdálkodási terület vizsgálatával megismerhetők életünk azon erőforrásai, amelyek egyensúlyban vannak, amelyekre több fókuszt kellene helyeznünk és azok, amelyekre kevesebbet.

Menedzseld az energiádat, ne az idődet!
A videó:
  1. ábrázolja az energia és idő közti különbséget,

  2. segít eligazodni az energiagazdálkodás rejtelmeiben,

  3. tippeket ad a személyes hatékonyságod és boldogságod emelésére.  

Videó: A "The power of full engagement" - A teljes elkötelezettség ereje című könyv összefoglalása

A megújulás késztetését a stressz adja. Ennek mások nem okozói, hanem kiváltói.

Szeretnéd megérteni a feszültségeid benned rejlő hátterét?

Láss rá a stressz üzenetére és kezdj el változtatni ma!

Gyakorlás

Hatodik érzék

Neked milyen területen lenne szükséged most leginkább egyensúlyra? A Balance® felmérés erre segít választ találni. Kitöltése a figyelem különleges formáját kívánja. A mindannyiunkban meglévő ún. interocepciót, vagy közismertebb nevén a hatodik érzékünket hívjuk segítségül. A hatodik érzék segítségével tudjuk érzékelni, hogy valami túl kevés, pont jó, vagy túl sok, illetve igaz vagy hamis a számunkra. Hallgasd meg Morgan Freeman gondolatait a témáról egy percben.  

Mértékadó testérzet

Te is gyakorolhatod nap mint nap. Egyszerűen tedd fel a kérdést: „Ez nekem kevés, pont jó vagy sok? Majd figyeld meg a testérzetedet. A tested folyamatosan kommunikál veled, hallgass néha rá. Idővel a legjobb tanácsadódként ismerheted meg. Az igazság az, hogy ha valóban eredményt szeretnél, nap mint nap kell gyakorolnod. De először...

Tetteid üzenete

Úgy biztosan nem érsz célba, ha a szükséges napi tíz lépésből megteszel egyet a jó irányba, majd kilencet más irányba. Minden lépésed, minden mozdulatod üzenet. A lépéseiddel üzened a környezetednek - sőt még a belső erőforrásaidnak is, mi mennyire fontos a számodra. Ébredj rá, hogy folyamatosan kommunikáltál eddig is - és a világ reagált erre. Mi a mai napod üzenete? Ha vágysz valamire, nem beszélhetsz róla össze-vissza. Nyíltan kell fogalmaznod, tudnod kell következetesen kommunikálni a céljaidat. A tetteid esetében ugyanígy van. A céljaid felvállalása ilyen egyszerű: lépj a jó irányba. 

A tett az üzenet. A tett a legerősebb kommunikációs csatornád. Fejezd ki magad tettekkel. A bátrak így mondják: "Beszéljenek a tettek." 

Jó irányba tartani

Mindegy, hogy hol tartasz az úton; tanulóként vagy cégvezérként olvasod ezeket a sorokat. A szabály ugyanaz: következetesen ki kell tartanod a céljaid mellett. A bónusz: erőltetéssel nem megy, mert a fejlődésnek természete, genetikai kódja van. Ezért először védelmet kell szerezned a káros hatásokkal szemben, hogy könnyed és mégis szilárd fókuszt adhass a céljaidnak. A bizonytalansággal szemben megerősíthet a tudat: a figyelmes tett elég a célba éréshez. De a fő kérdés, mi mellett kötelezed el magad? Ez egy nehéz és összetett döntés. A befektető dilemmája. Az energiádról szól, időd a tét. Kell egy eszköz, ami segít meghozni a jó döntést.

Egy fontos kapcsolat építése

Először kapcsolódnod kell a saját testérzetedhez. Meg kell szilárdítanod vele a tiszteletteljes és bizalomteli viszonyt. Éles helyzetekben leszel csak majd igazán hálás azért, ha most elkezded gondozni ezt különleges, kulcsfontosságú erőforrásodat. "- Fontos? - Csak a szeretnél boldog lenni." Egyelőre ne várj tőle sokat, csak kezdd el. Idő, amíg a magból fa, a bimbóból virág majd gyümölcs lesz. A mag sokat várt rád. Tiszteld meg a természetes folyamatot te is a türelmeddel.  

Erre a helyzetre találtuk ki számodra

a Balance® döntéstámogatást.

Esetleírás

Nóra dilemmája

A 20 perces felmérés riportjából mindenki a saját felismerési szintjén talál újdonságot. Először az erősségeket jelöljük meg és azt, hogy milyen mérési pontokon hangolódtunk el figyelmetlenségből a személyes optimumtól. Nóra esetében ilyen volt az elvárások túlteljesítése. Rákérdeztünk, mi az eltérés valódi oka? Van-e rejtett előny? A válasz: "védelmet várok attól, akinek megfelelek."

... és megoldása

Mindig vannak ellentmondások, ezeket feloldjuk. Nóra ellentmondása az volt, hogy miközben védelemért cserébe megfelel más elvárásának és így kibillen a saját egyensúlyából, a kibillenés védtelenné teszi. Pedig ő stabilitást keresett. Vizsgáltuk a befektetői döntése következményeit, a kockázatokat: más kapcsolatok romlása. Nóra ezután már meg tudta határozni, hol szeretne változtatni: több időt fordítani a kapcsolatokra, ezzel együtt kevesebbet a túlzott precizitásra. Az új befektetői döntésének eredménye: az új, egészséges kapcsolatok védik. Ahogy összeállt a sikerminta, tudatosan kezdett társas programokat tervezni a naptárába.

Profi döntéstámogatás

Ha többszöri próbálkozás után szeretnél végre áttörést elérni azon az életterületeden, ami aktuálisan a leginkább foglalkoztat, választhatod azt, hogy a Balance® felmérés eredményed alapján megkeresed az ellentmondást, ami gyengít. Vagy választhatod a profi személyre szabott Balance® SWOT elemzésünket, amely kimutatja a számodra releváns ellentmondásokat, így több energiád marad a megoldások megvalósítására. Ezen felül, kapsz egy kimutatást a rejtett visszahúzókról, valamint a legfontosabb fejlesztési területeidhez társítható erősségeidről. Hozd magad helyzetbe és változtasd meg a fejlődésed játékszabályait. Ráadásként, kaphatsz egy útmutatót, ami segít dönteni, milyen területen hasznosítsd a már meglévő képességeidet, adottságaidat.

Csatlakozz hozzánk!

Te hogyan szeretnél választ adni a legfontosabb kihívásaidra?