A feszültség a változás hajtóereje

Mit kezdjek a feszültséggel, amit kivált bennem a mindennapok terhe? Fontos, hogy megfelelően kezeld a feszültséget, amit a nap eseményei okoztak benned. Először is, próbálj meg lélegezni és megnyugodni. Szabadulj meg az indulatoktól és próbáld meg objektíven átgondolni a helyzetet. Ezután keresd meg a támogatást barátaidtól vagy családtagjaidtól, és beszélj velük a történtekről. Ám ettől egészen eltérően is tekinthetsz a feszültségre, a stresszre. Megismernéd a pozitív arcát? Megszelídítenéd? Tarts velünk a következő poszt erejéig.

5 perc olvasás

Normális ha feszültséget váltanak ki bennem a napi történések?

Igen, teljesen normális, ha feszültséget váltanak ki benned a napi történések. A kellemetlen helyzetek gyakran sérülést, dühöt, bűntudatot, szorongást vagy szégyent okoznak, ami természetes módon vezethet feszültséghez és stresszhez. Fontos, hogy ne hagyd, hogy ezek az érzések hosszú távon befolyásolják az életedet, és próbálj meg foglalkozni velük, például beszélgetésekkel, meditációval vagy más stresszkezelési technikákkal. Ha úgy érzed, hogy nem tudsz egyedül megbirkózni a helyzettel, ne félj segítséget kérni egy szakembertől, aki támogatni tud téged.

Hogyan hasznosíthatom? Úgy értem, hogyan fordíthatom a javamra ugyanezt a feszültséget?

A feszültség hasznosítása néha kihívást jelenthet, de lehetséges pozitív irányba terelni az energiát. Megvilágítható a szél és a vitorlás hajó példájával. A kapitány nem irányíthatja a szelet, de beállíthatja a vitorlát és a kormánylapátot. Így jó irányba tereli a szelet, ami a kívánt irányba lendíti a hajót. A gyakorlatban tudjuk, hogy bármilyen széljárás mellett el lehet jutni bárhova. Te is lehetsz jó kapitány. A stresszhatás a szél, keressük meg a vitorlát és a kormánykereket ami felett van befolyásod.

Íme néhány módszer arra, hogyan hasznosíthatod a feszültséget:

 1. Cél és motiváció: Használd fel a feszültséget arra, hogy motiváljon téged a változásra vagy a fejlődésre. Az ilyen érzelmek gyakran erőt adhatnak, hogy tettekre sarkalljanak.

 2. Személyes fejlődés: Használd fel a feszültséget arra, hogy mélyebben megértsd önmagad és az érzéseidet. Egy ilyen időszak lehetőséget adhat az önreflexióra és a személyes fejlődésre.

 3. Kreativitás: A feszültség gyakran olyan kreatív energiát szabadíthat fel benned, amely segít új megoldásokat találni problémákra vagy kifejezni magadat művészeti vagy más kreatív tevékenységek révén.

 4. Megoldások keresése: Használd a feszültséget arra, hogy megoldásokat keress a felmerült problémákra vagy konfliktusokra. A feszültség néha arra ösztönözhet, hogy proaktívan cselekedj és változtass a helyzeten.

 5. Testmozgás: A fizikai aktivitás kiváló módja annak, hogy levezesd a feszültséget és felszabadítsd az energiát. Próbálj ki valamilyen sportot vagy mozgásformát, amely segít kikapcsolódni és feszültségmentesen érezni magad.

Az a fontos, hogy próbáld meg felismerni és elfogadni a feszültséget, majd megpróbálni átalakítani pozitív energiává, amely segíthet a személyes növekedésben és fejlődésben.

Milyen energiáról van szó? Mérhető ez az energia? Hogyan irányítható? Mennyiben hasonlít más energiákhoz a természete?

Az "energia pozitív irányba terelése" kifejezés arra utal, hogy az adott érzelmi vagy mentális állapotból származó energiát hasznos és építő célokra fordítják. Ez az energia lehet érzelmi, szellemi vagy fizikai jellegű. Az energiára jó hasonlat:

 1. Mint egy folyó áramlása: Elképzelheted úgy, mint egy folyó erőteljes áramlását, amelyet irányítva használhatsz öntudatos cselekvésekre. Ahogy a folyó mederben folyik, úgy te is navigálhatod az energiát a kívánt irányba.

 2. Mint egy tűz lángja: Az energia olyan lehet, mint egy láng, amely tüzet ad az ambícióidnak és a céloknak. Ha helyesen irányítod, segít melegíteni és világítani az utat a fejlődéshez.

 3. Mint egy rugó feszültsége: Az energia olyan lehet, mint egy rugó feszültsége, amelyet kioldva mozgásra ösztönöz. Ha megfelelően irányítod, ez a feszültség segíthet abban, hogy lendületet kapj és haladj előre az életedben.

Az energia mérhető, bár nem feltétlenül hagyományos módon. Nem lehet számokban kifejezni, de érezhető és megfigyelhető a viselkedésben, a hangulatban és a teljesítményben. Az energia változtató képesség.

Az energia irányítható a tudatosság és az akarat segítségével. A pozitív irányba történő terelése függ az egyén belső erőforrásaitól, mint például az önreflexió, a célok kitűzése és a motiváció.

A benned lévő energia természete hasonló más típusú energiákhoz, például a természetben megfigyelhető fizikai energiákhoz, amelyek állapotokban, mozgásban, változásban és hatásokban nyilvánulnak meg. Az anyagi helyzet például megfelel annak, egy tárgynak milyen a helyzeti energiája, azaz milyen magasan van. :-) Azonban az emberi energia a mozgáson kívül mentális és érzelmi aspektusokat is magában foglal, összekapcsolódik a gondolatokkal, az érzelmekkel és a motivációval.

Megkülönböztethető lelki energia is?

Igen, a lelki energia különleges és sajátos jelenség az emberi tapasztalatban. Bár nem mérhető vagy megfigyelhető ugyanolyan módon, mint a fizikai energia, mégis érezhető és megfigyelhető a viselkedésben, a gondolkodásmódban és az életminőségben.

A lelki energia magában foglalja azokat az erőforrásokat és érzéseket, amelyek az emberi lény önmagához, másokhoz és az életcélhoz való kapcsolódását erősítik. Ez az energia lehet összekapcsolva a szellemi és az érzelmi jóléttel, a pozitív gondolkodással és a belső harmóniával.

Megkülönböztető jellemzői lehetnek:

 1. Belső békesség és harmónia: A lelki energia jelenléte gyakran összefügg egy belső békével és harmóniával, amely lehetővé teszi a számodra, hogy kiegyensúlyozott és nyugodt legyél az élet kihívásaival szemben.

 2. Kreativitás és inspiráció: A lelki energia olyan kreatív és inspiráló erőforrásokat is magában foglal, amelyek segíthetnek kifejezni magad és felfedezni a belső potenciálodat.

 3. Empátia és kapcsolatok: A személyes lelki energia az emberi kapcsolatok megerősítésére is használható. Azok, akik magas lelki energiával rendelkeznek, gyakran képesek másokat támogatni és segíteni az életüket.

Milyen további gyakorlati jelentősége ennek?

Egyértelműen: a lelki élet jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a dolgokat a helyén tudjuk kezelni és elkerüljük a felesleges stresszelést rajtuk. Közvetlenül kihat a közérzetre, elégedettségre és jelentős mértékben az egészségi állapotra.

A legboldogabb, életükkel leginkább elégedett emberek lakhelyei, az ún. kék zónák vizsgálatával a kutatók megdöbbentő eredményre jutottak. A spiritualitás bármely formájának gyakorlása mintegy hét évvel növeli a várható élettartamot.

Általában a boldogságot szorosan kapcsoljuk az anyagi javainkkal, azaz mim van. A kék zónák közösségei viszont felismerték, hogy nem az jelenti a gazdagságot, mennyi anyagi forrásuk van, hanem a tudás, hogyan használják a meglévő javaikat. A tudás birtokában jól gazdálkodnak az érzelmi-szociális, valamint lelki erőforrásaikkal és hatékonyan a jóllétük szolgálatába állítják azokat.

Te hogy állsz az energiáiddal? Mennyire vagy elégedett azzal amid van? Mennyire hatékonyan használod, amid van?

Válj profivá a Gazdálkodj okosan az energiáddal nevű játékban: az Élet jétékában. Kezdőlépésként mérd fel az erőforrásaidat és találkozzunk a magabiztos energiagazdálkodás derűs világában.